top of page

Als laseren misgaat: de gevaren van verkeerde apparatuur en onkunde.

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden


verkeerde laser tattoo

Ik zie het helaas nog te vaak: mensen die met goede hoop een traject starten om hun tattoo te laten verwijderen, maar uiteindelijk eindigen met iets wat ze nooit gewild hadden – een litteken in de vorm van hun oude tattoo. En dat, na maanden van behandelingen en honderden euro’s verder. Hartverscheurend.

En waarom? Omdat het laserapparaat niet goed is, of erger nog: verkeerd wordt gebruikt.




Niet iedereen weet wat 'ie doet

Je zou denken dat iedereen die met een laser werkt goed is opgeleid. Helaas is dat niet zo. In Nederland kan iedereen een salon openen – zonder enige controle of registratie. Veel mensen weten dat niet, maar het is écht zo.


Er zijn schoonheidsspecialisten die wél een opleiding hebben gevolgd, maar niet goed zijn ingewerkt op het gebruik van de specifieke apparatuur. En dan zijn er ook nog salons waar mensen werken zonder enige achtergrond of training. Als je dan ook nog werkt met een goedkoop apparaat van bijvoorbeeld AliExpress, is het risico op permanente schade enorm.


Waar moet je op letten?

  1. Check of een salon is aangesloten bij ANBOS of het Skinregister. Dat zegt niet alles, maar het is wel een goed begin.

  2. Vraag naar het merk en type laserapparaat. Als dit niet op de website staat – red flag. Bel of mail en stel de vraag. Zoek daarna zelf online op wat voor apparatuur dat precies is.

  3. Welke laser is meest geschikt? Q-Switched Nd:YAG is een bekende laser met een pulsduur van nanoseconden. De picosecondelaser, zoals de PicoWay, werkt nóg sneller en nauwkeuriger door de kortere, krachtigere energiestoten. Sneller resultaat, minder schade. Daarom werken wij ook met de Fotona StarWalker PicoWay laser – een high-end apparaat.

Wij hebben hiervoor een erkende cursus gevolgd, zijn gecertificeerd en we staan continu in contact met een expert. Bij twijfel bellen of appen we meteen. Zo hoort het ook.


Wat kan er misgaan met goedkope lasers?

Verkeerde laser bij tattoo verwijderen

Heel veel. Denk aan:

  • Spiegels die millimeterwerk zijn en snel beschadigen bij transport.

  • Geen onderhoud of ondersteuning.

  • Geen duidelijke richtlijnen of veilige instellingen.

  • Onvoldoende kennis van degene die het apparaat gebruikt.

En dan heb je nog de prijs… Is een behandeling veel goedkoper dan gemiddeld, vooral in een grote stad? Wees op je hoede. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar je huid is geen plek om risico’s mee te nemen.


De rol van voorlichting

Tot slot: zelfs al doen wij ons werk perfect, dan nog moet jij als klant goed voorgelicht zijn. Ga je met je behandelde huid de zon in? Dan kan de schade alsnog groot zijn. De huid is een levend orgaan, elk lichaam reageert anders. Daarom nemen wij de tijd om je alles uit te leggen, en houden we altijd rekening met jouw persoonlijke situatie.


Wees kritisch

Laseren is een vak. En jouw huid verdient de beste zorg. Laat je niet leiden door alleen prijs of mooie praatjes. Stel vragen, doe onderzoek, en kies voor kwaliteit en veiligheid.

Wil je meer weten of heb je vragen? Je mag me altijd een bericht sturen. Beter één keer te veel checken, dan spijt achteraf.


Tot slot, mijn ervaring met een slechte laser

Een aantal jaar geleden ben ik zelf behandeld bij een salon op de Overtoom in Amsterdam. Ik had toen nog weinig kennis van laserbehandelingen en ging af op een mooie website en lage prijzen. Achteraf bleek die salon puur op winst gericht. Meiden werkten daar aan de lopende band met lasers – zonder duidelijke uitleg, zonder enige rust, en vooral zonder goede opleiding.

De apparatuur die ze gebruikten was goedkoop, en dat voelde ik… Mijn tattoo werd letterlijk weggebrand. De pijn was intens – en ja, pijn hoort er soms een beetje bij – maar dit was echt buiten proportie. Ik heb twee weken met een open wond rondgelopen. Dat is foute boel.

Toen ik contact opnam met de salon om te vragen of dit normaal was, kreeg ik als reactie: “Ja, dat hoort erbij. ”Sorry, maar daar kan ik helemaal niks mee. Geen begeleiding, geen nazorg, helemaal niks. Uiteindelijk is die salon failliet gegaan.




 
 
 

Comments


bottom of page